Evenement details:

 • do
  04
  jun
  2015

  Op fiets en trikke naar RTO en Gebr. Janssen Duurzaam Rondje Beugen

  Beugen

  Bijna negentig Cubox-ondernemers stonden donderdag 4 juni in de startblokken voor een duurzaam rondje Beugen. Niet alleen stonden er 75 Land van Cuijk fietsen en 12 elektrische trikkes klaar – geleverd door Duurzaam Mobiel uit Boxmeer – ook de twee bedrijven RTO (Rooijackers Transport Oeffelt) en Gebr. Janssen die bezocht werden, hadden op ons verzoek het accent bij hun presentatie op duurzaamheid gelegd.

  DSCF1677-∏BerryPoelen

  fotoalbum

  Gebr. Janssen heeft als twee belangrijkste bedrijfstakken: dakbedekking en installatiewerk. In 2014 was de totale omzet 16 à 17 miljoen Euro, ongeveer gelijk verdeeld over beide sectoren. Het bedrijf heeft 125 medewerkers, waarbij de verdeling tussen werkvoorbereiders (incl. administratie) en uitvoerende werkers gemiddeld 1:6 is. “Natuurlijk hebben we het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad” - sprak Robert van de Heuvel, algemeen directeur van het voormalige familiebedrijf - “ maar ook overleven is een kunst en we bestaan niet voor niets al 125 jaar!” Het installatie- en dakdekkers-bedrijf Gebr. Janssen, met vestigingen in Beugen, Horst en Venray, kreeg in 2011 het eervolle predicaat ‘hofleverancier’. Dat krijg je natuurlijk niet zomaar. “Niet alleen moet je tenminste 100 jaar bestaan als bedrijf, je moet ook van ‘onbesproken gedrag’ zijn en een enorm scala aan documenten kunnen overleggen, die de waarde en betekenis van het bedrijf aangeven. Natuurlijk is nooit precies te meten wat dit soort publiciteit je oplevert, maar ik heb wel het gevoel dat het een positieve invloed heeft bij bepaalde aanbestedingen”, aldus van de Heuvel. Het werkgebied van de onderneming bevindt zich in een straal van ongeveer 50 km rond de vestigingen, maar ook de opdrachtgever bepaalt hoe ver ‘de hand van Janssen’ reikt. Zo verricht het bedrijf alle installatiewerkzaamheden voor supermarktketen Jan Linders en wanneer er dus een nieuwe vestiging in Maastricht komt, is Janssen ook daar van de partij.

  Duurzame oplossingen
  Naast het cruciale VAK-concept - Vakbekwaamheid, Afspraak is afspraak en de eis van hoge Kwaliteit – neemt het bedrijf ook z’n maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt, werken via de IBN bij Gebr. Janssen onder meer bij het sorteren van de afvalstromen. Maar liefst 18 verschillende soorten afval worden momenteel in bakken gescheiden. Sommige restproducten kosten geld, andere - zoals ijzer en koper- leveren de onderneming geld op.

  Het bedrijf probeert in de bouw leiding gevend te zijn met duurzame oplossingen. Op het gebied van daken bijvoorbeeld, met groene daksystemen en pv-panelen in de profielen van de dakpannen. Bij het installatiewerk zorgen warmtepompsystemen ervoor, dat de warmte uit de ondergrond gebruikt wordt voor de verwarming van huizen en gebouwen. Bij grotere werken – zoals bij supermarktvestigingen, scholengemeenschap Metameer, schouwburg Cuijk en het brandweergebouw van Leerdam - kunnen de toepassingen zodanig benut worden dat ze die bedrijven op termijn behoorlijke voordelen opleveren. Ook het creëren van levensloopbestendigheid van badkamers – via de connectie met de Baderiewinkels – is een hot item én een voorbeeld, dat deze installateur voortdurend bezig is met de toekomst.

  RTO (Rooijackers Transport Oeffelt) plaatst ultramoderne opslaghal in Beugen
  Ongeveer 1 km verderop ligt de gloednieuwe bedrijfshal van RTO (Rooijackers Transport Oeffelt).
  Het eerste deel van hun nieuwe pand is hiermee een feit: een innovatieve hal voor veelal gekoelde opslag. Die koelruimte bevat 475 m2, met plek voor 1330 pallets. De ‘gewone’ ruimte biedt plaats aan 1440 pallets. In twee groepen maken we kennis met de nieuwste snufjes van deze bedrijfshal en toont directeur Peter Rooijackers ons de duurzame oplossingen in de hal, uitgevoerd door Gebr. Janssen.

  Het familiebedrijf bestaat dertig jaar, heeft zijn wortels in Oeffelt, maar wil duidelijk groter worden via nieuwbouw op bedrijventerrein Sterckwijck in Beugen. Het bedrijf heeft 15 vaste medewerkers en heeft als speerpunten: zowel op de weg als bij de opslag innovatief bezig zijn. Alle transportwagens hanteren het TMS (Transport Management Systeem). Rooijackers noemt het een ‘rit-optimalisator’ , waardoor alle auto’s via een boordcomputer exact kunnen nagaan waar de (minste) files zijn, hoe het precies staat met de laad- en losplaatsen en of bijvoorbeeld de buiten- of binnentemperatuur moet worden bijgesteld. Op een groot scherm – geplaatst op een toepasselijke, logistieke heftruck – komen de verschillende grafics en sheets voorbij. Peter Rooijackers ligt toe, maar de echo van de grote hal vervormt soms enigszins zijn stemgeluid …

  Duurzaamheid en kostenbesparingen gaan prima samen bij de realisatie van de hal. Zo is er gebruik gemaakt van extra dikke sandwitch-panelen en zijn er speciale ‘snelloopdeuren’ aangebracht, waardoor er nooit veel koude lucht uit de koelruimte kan ontsnappen. Ook is er vloerverwarming geïnstalleerd, zodat er overal en continu in de hal een gelijkmatige temperatuur is. Een thermostaat systeem zorgt hierbij dat de (warme) lucht wordt gemengd. Zeer kostenbesparend is bovendien, dat de restwarmte van de koelmachines direct wordt gebruikt voor die vloerverwarming. De belangrijkste klanten van Rooijackers zijn bedrijven waar geconditioneerde omstandigheden essentieel zijn, zoals in de farmacie en de foodsector …

  Natuurrondje Vilt
  Nadat beide bedrijven zijn bezocht, gaan de (meeste) ondernemers op fiets en trikke door het Land van de Vilt naar het slotfestein: de BBQ bij groepsaccommodatie De Vilt. Deze accommodatiewinnaar van het jaar 2014 - gerund door Ellen Gerrits en partner - is niet alleen prachtig gelegen, maar heeft ook verschillende mooie vergader- en ontmoetingsruimtes. Door het fraaie weer en een knorrende magen, komen de meeste Cuboxers echter niet veel verder dan het grote buitenterras, waar allerlei lekkere barbecueproducten door kok André Peters van het Beugense Posthuis vakkundig worden gegaard. De jaarvergadering, aan het eind van de avond, is zoals verwacht: kort en krachtig. (Dat de zorgvuldig uitgeschreven fiets- en trikketocht van 9,2 km door natuurpark De Vilt voor sommige ondernemers toch net iets te ver was - zij kozen voor de ultrakorte route van 1,5 km - zullen we maar scharen onder het kopje ‘gezonde eigenzinnigheid’ …)