Evenement details:

 • wo
  23
  sep
  2015

  Bedrijvig 2015 inspireert met illusionist

  Elkaar helpen, helpt echt!

  “Weet u wat voor T-shirt ik onder dit jasje draag? Nee? Zegt u echt nee? Goed geraden, kijk maar!” Onder het colbertje van de illusionist zien we inderdaad het bewuste woordje ‘Nee’. Gelach in de zaal. De vragensteller doet z’n jasje weer dicht. “En nu denkt u, dat ik dit antwoord al van te voren wist. Klopt deze gedachte? Ja?” Het colbertje gaat weer open en wat schetst onze verbazing: op het T-shirt staan nu de letters ‘Ja’. Wie manipuleert ons hier ?…

  BerryPoelen187

  fotoalbum

  Illusionist Jan Reinder, probeert op het Raboplein tijdens Bedrijvig 2015 in het Inspyrium van Ebben, Cuboxers en andere MKB-ondernemers uit NO-Brabant met voorbeelden duidelijk te maken dat ‘Elkaar helpen, echt helpt’. Hij sluit af met wellicht het duidelijkste bewijs. Op het podium staat een gedekte tafel met kopjes, borden en bestek. Een (ondernemende) dame uit het publiek wordt gevraagd het tafellaken zodanig weg te trekken, dat alles op tafel toch netjes op z’n plek blijft staan. Van te voren vraagt hij het 150-koppige publiek of het haar zal lukken. Ongeveer 65% denkt van niet, 35% meent van wel. Voor het zover is, wordt het publiek gevraagd haar te helpen met ideeën. Iemand raadt aan het tafellaken schuin naar beneden weg te trekken en niet horizontaal, een ander zegt dat ze wat meer afstand moet nemen tot de tafel en weer een ander wijst op het felle tempo dat ze moet hanteren bij het wegtrekken. Tenslotte geeft de grootste raadgever aan, dat ze het tafellaken alvast een beetje op moet rollen, waardoor ze er beter grip op krijgt. Onder toenemend handgeklap en verbaal lawaai trekt de vrouw vrijwel feilloos het laken onder de borden en kopjes vandaan. Operatie geslaagd. ‘Zie je wel, elkaar helpen, helpt’, zegt de illusionist. Oftewel: netwerken helpt.

  Sociaal ondernemen: als het kan, moet het dan?
  Voorafgaand aan deze presentatie vindt een forumdiscussie plaats over ‘sociaal ondernemerschap’.
  Ondernemers van naam, zoals boomkweker Toon Ebben, horecamanager Fred van der Valk, mededirecteur van Installateur Gebr. Janssen Peter van Houtum, IBN-directeur Maarten Gielen en ook Pascal Graat van Bol-accountants en Cuboxvoorzitter Emile Willems ventileren hun ideeën over dit thema. Onder het motto ‘als het kan, dan moet het ook’, geeft van der Valk een duidelijke voorzet, met als voorbeeld dat hij ‘volgens dit beginsel al samenwerkt met IBN’. Van Houtum noemt vooral de positieve ervaringen op die hun bedrijf heeft met mensen met beperkingen. ‘En andere medewerkers halen uit de contacten met hen absoluut extra energie’. Toon Ebben wijst eerst even op zichzelf. ‘Ik vergeet wel eens, dat sommige medewerkers bij ons echt fysiek zwaar werk moeten doen’. Door het (verplichte) sociale aspect komt er nu meer aandacht voor duurzame oplossingen inzake arbeid. ‘Ook de methodiek bij aanbestedingen van de overheid eist dat ‘social return’ een steeds belangrijkere bepaler wordt’. Pascal Graat noemt in dit kader het ‘strategisch omgaan’ met de eigen medewerkers. ‘Als we innovaties willen toepassen, moeten die medewerkers ook aangepaste competenties hebben, anders ontstaan er problemen’.
  Gielen (IBN) komt vanzelfsprekend op voor de werkers met een beperking. ‘Onze mensen kunnen veel meer dan de meesten denken’. En: ‘bedrijven moeten meer geloof hechten aan de mogelijkheden en talenten van onze mensen, dan kijken naar hun beperkingen’. Op een vraag uit de zaal ‘of dat ook geldt op ICT-gebied’, antwoordt Gielen dat ‘bijvoorbeeld sommige autisten supergeschikt zijn voor bepaalde klussen op dit terrein’. Emile Willems probeert aan te geven dat sociaal ondernemerschap ‘breder gezien moet worden. Denk hierbij ook aan het rekening houden met de omgeving, met de natuur, met elkaar. ‘We leven in een tijd van (enorme) veranderingen. Dat vraagt om een andere manier van denken. Hij raadt ons aan het acht minuten durende filmpje ‘The Golden Circle’ te bekijken op YouTube, ‘want dit kan je denkrichting radicaal veranderen’. (We weten wel WAT we doen of maken, meestal ook nog wel HOE we dit doen, maar WAAROM we iets doen, dat is een ingewikkelder kwestie. En dat is toch de kern.) Overigens erkent Emile dat deze vraag voor veel MKB-ers best lastig is, omdat er vooral ook geld verdiend moet worden en dan wordt het ‘je bezig houden met meer sociale en filosofische zaken al snel gezien als bij-zaken’.

  Illusie of sturing
  Het tweede uur van de bijeenkomst op het Raboplein geeft illusionist Jan Reinder de gelegenheid om ons aan te geven en te laten ervaren ‘hoe we gemanipuleerd en gestuurd worden door anderen’. Hoe suggestiever de vragen en beelden, hoe logischer onze reacties. Alleen al het feit, dat je een bepaalde naam in gedachten hebt, en dat deze - zonder hem uit te spreken - door allerlei suggesties toch ontrafeld wordt, zet je als toehoorder aan het denken. Oppassen voor cliché’s, afstappen van automatismen, echt ánders gaan denken (bijvoorbeeld over sociaal ondernemen): dat is wat deze avond bij Bedrijvig 2015 ons duidelijk moest maken. Of het gelukt is? Het zal wel moeten …

  Foto’s: Berry Poelen fotografie Cuijk