Evenement details:

 • do
  28
  jan
  2016

  Cubox ‘meet and greet’ de Young Talent Group in nieuwe Schouwburg Cuijk

  Young Talent Group ontmoet Cubox-ondernemers
  Hoe trek je robots over de streep?

  Fotoalbum

  Het hoofdprogramma van de Cuboxsessie op 28 januari in de schouwburg van Cuijk bestond uit verschillende ontmoetingen met de Young Talent Group. Eerst was er een presentatie van hen op de bühne van de schouwburg, terwijl Cuboxleden toekeken vanuit de zaal. Via het vragenspel ‘over de streep’ konden we een beetje kennismaken met hun meningen. Het waren tamelijk algemene vragen, zoals ‘Wie is er voor één Land van Cuijk?’ en ‘Vind jij, dat jezelf al een positieve bijdrage hebt geleverd aan deze regio?’ Door over een denkbeeldige streep te lopen of juist te blijven staan, werden de schapen uit deze groep talenten enigszins van de bokken gescheiden. Veel boeiender waren hun pitches, die erop volgden. De Young Talents hadden zich in zes groepjes verdeeld en elk groepje had een idee of een plan dat ze moesten verdedigen in één van de zes kleedkamers van de schouwburg. Hiervoor kregen ze 2 minuten presentatie + 8 minuten discussie met een groep Cuboxleden, die elke 10 minuten rouleerde. Naast het aanhoren van hun specifieke plan, was het vooral de bedoeling dat Cubox-ondernemers adviezen zouden geven inzake die ideeën en – natuurlijk - was ook een mogelijke deelname bij de uitvoering middels een stukje sponsoring ‘van harte welkom’.

  Foodtrucks en het eigen Imago
  Er kwamen verschillende erg interessante initiatieven en ideeën voorbij van deze Young Talents. Zo komt er drie september 2016 in De Weijer een heus ‘Foodtruck festival’, met speciale streekgebonden voedselcomponenten. Een reactie vanuit Cubox was ondermeer ‘zeker te letten op goede en originele foodtruck-sponsorpakketten om zo die ondernemers over de (sponsor)streep te trekken’. (Een persoonlijke noot, die ter plekke is ingebracht: betrek er ook jonge gasten bij van andere culturen! Niet alleen vluchtelingen, maar juist ook uit de bestaande Marokkaanse, Turkse en Chinese gemeenschappen. Integreren in een samenleving gebeurt vaak het eerst via het voedsel en de muziek. Bovendien, jong ontmoet hier jong en zo kan er hopelijk wat meer positief contact gelegd worden met de andere culturen in onze regio, die nu vaak aparte eilandjes vormen. Een goed nieuw plan biedt hopelijk nieuwe kansen voor contacten).
  In een andere kleedkamer was een bestuursgroepje van de YTG ‘op zoek naar de eigen identiteit van de Young Talents’. Een antwoord vanuit Cubox luidde: ga eerst eens opzoek naar de ‘Why’-vraag. Van daaruit kom je vanzelf verder.

  Robotmakers
  Commercieel waarschijnlijk de meest interessante pitch, was die van de Robotmakers Kay Lucas, Marnix Menting en Han Peters. Zij willen mbv spraakmakende robots interesse wekken voor techniek bij leerlingen van middelbare scholen. (14-15-16 jarigen). Ze zijn al met een pilotproject bezig bij TechnoPromo, maar zoeken nog wat verdieping van het project. Een aanrader voor hen is, om contact op te nemen met ondernemers van de Industriele Kring, zoals de directeuren Ton de Weerd (Marel) en Chris Kepser (Kepser Metaal). Waarschijnlijk kunnen de heren deze roboticagroep ook nog wat financiële onder-steuning bieden, want dit project lijkt een mooie manier om  jongeren in de regio te houden!

  Verwarring
  Op twee manieren was de start van deze Cuboxsessie in de Cuijkse Schouwburg wat verwarrend. Eerst was er de denkbeeldige waterscheiding tussen een Rabo-event (beneden in de schouwburg) en het Cuboxevent (boven). Vervolgens bleek het woord ‘verwarring’  een onverwacht hoofdkenmerk voor de huidige schouwburg, ons toegedicht door (bouw) woordvoerder Karel Franke. Deze verving de zieke directeur Sjoerd Meijer. Als inleider geeft hij meerdere karakteristieken voor de nieuwe schouwburg, maar ‘een mooie verwarring’ is zijns inziens één van de belangrijkste. We zien - bijvoorbeeld - dezelfde trappenhuizen als voorheen, maar ze liggen nu wel op totaal andere plekken.

  En ook de verschillende ruimtes lijken hetzelfde, maar ze zijn tegelijk wel een heel stuk ‘opgeschoven’. Verder schetst hij de schouwburg als een ontmoetingsplek en inspiratiebron. Voor cultuurbezoekers uit de wijde regio, maar zeker ook voor het bedrijfsleven. Ook  herinnert hij ons even aan het langdurige gesteggel over de plek waar het theater moest komen. ‘Ik ben blij’, zegt Franke. ‘dat het theater hier, op deze centrale plek staat. In het hart van Cuijk. Deze plek staat namelijk al 40 jaar in het collectieve geheugen van de gemeenschap. want als je zo’n plek verandert, duurt het zeker15 à 20 jaar voordat deze weer die status krijgt’. Tenslotte vindt hij dat ‘Het Land van Cuijk vooral trots moet zijn op zijn schouwburg, met zoveel ruimte(s), zoveel theatermogelijkheden en zo’n grote uitstraling. Menig schouwburgdirecteur, aldus Franke, ‘is hier hartstikke jaloers op’.

  Cuboxbokaal voor Peter-Paul Kissels
  Ook de Cubox-wissel-bokaal werd gelukkig weer uitgereikt aan een nieuwe, spraakmakende ondernemer: Peter-paul Kissels. De directeur van Cultureel Centrum De Weijer in Boxmeer kreeg hem overhandigd door voorzitter Emile Willems ‘vanwege zijn grote reeks culturele en sociaal-economische initiatieven in de hele regio en Boxmeer in het bijzonder’. Niet voor niets was deze ondernemer afgelopen jaar genomineerd voor de Ondernemersprijs van het Land van Cuijk en Maasduinen. (Eigenlijk jammer dat het ‘maar’ een wisselbokaal is, temeer daar het miniscule woordje ‘wissel’ nog wel eens vergeten wordt bij de uitreiking).