• do
  24
  nov
  2011
 • do
  30
  jun
  2011

  30 Juni vond in het splinternieuwe pand van accountantskantoor Contour een fiscalistendebat plaats over een heet hangijzer in belastingland : Horizontaal Toezicht. Twee spraakzame specialisten, Tom van Zwieten (Contour) en Toine Geesink (Bol) kruisten mondeling de degens over dit onderwerp. Aan de hand van stellingen, onder meer ingebracht door een zestal forum(jury)leden van collega-fiscalisten van andere kantoren.

  IMG_2808

  fotoalbum

  Tom doet de aftrap met een leuke powerpoint presentatie. Hierin stelt hij dat de samenleving om (politie)toezicht schreeuwt bij het vangen van boeven en geen flauwekul wil van schemerige boetes bij 3 km te hard rijden op een bepaalde autosnelweg. Tegelijk wil die samenleving ook minder bureaucratie. Hij vertaalt dit naar een aantal uitgangspunten voor nieuw (horizontaal) belastingtoezicht. De belangrijkste punten zijn: Het is vooral een morele kwestie. Je doet, wat je doen moet, anders krijg je Griekse toestanden. Je houdt je aan de spelregels, maar je blijft wel heel scherp voor je clienten. Tevens handhaven wij de kwaliteit en de fiscus komt- indien gewenst- bij ons in de boeken kijken. En het systeem is zeker niet duurder, waarschijnlijk goedkoper!

  HT kost meer
  Toine reageert hierop met een cynische tegenvraag: wie belt de politie op als je die 3 km te hard rijdt en er nergens een fotocamera aanwezig is? Gericht op HT stelt hij vervolgens, dat er 6.000 belasting-ambtenaren ontslagen dreigen te worden. HT lijkt dan een prachtig middel om deze potentiele problemen te tackelen: de fiscalisten lossen de vraagstukken op voor de staatstoezichthouder. Op zijn vraag aan de ondernemers wie er op dit moment een boekenonderzoek van de belastingen heeft, zien we geen enkele hand omhoog gaan. Dat zegt toch genoeg?! Bovendien is het systeem volgens hem absoluut wel duurder. Immers, wanneer je als fiscalist zelf moet gaan melden dat er wellicht iets fout zou kunnen zijn, dan kost dat (zelf)onderzoek gewoon geld. Meer geld....

  Onder leiding van Emile Willems wordt het een heel aangenaam en informatief debat, waarbij de opponenten proberen in heldere taal- zonder Jip en Janneke te evenaren- hun standpunten duidelijk te maken. Het forum intervenieert een enkele keer, maar vindt het toch nogal moeilijk tussen beide te komen. Niettemin overheerst het gevoel van een prettige en leerzame avond. Want vanaf nu weet elk Cuboxlid: Horizontaal Toezicht kan, maar hoeft niet. Volgens zaal en jury eindigde het debat in een gelijkspel. Overigens stelden meerdere forumfiscalisten, dat HT op termijn waarschijnlijk wel de standaard zal zijn voor de fiscus...!

 • do
  24
  feb
  2011