Evenement details:

 • do
  19
  mrt
  2015

  BE 2015: nieuwlichters die vreemd gaan en verbinden

  Adjiedj Bakas, Elies Lemkes, Rob Adams

  Een reis naar de zon. Gekkenwerk of wellicht toch zo gek nog niet?!

  IMG_7631-©BerryPoelen

  fotoalbum

  Rob Adams brengt bij het Bedrijfs Event 2015 het historische boekje ‘A Method of …’  van Robert Goddard uit 1919 in onze herinnering, waarin de auteur een serieuze theorie oppert over een reis naar de maan. De vakpers en gezaghebbende kranten als The New York Times sabelden destijds de theorie genadig neer. Maar vijftig jaar later landt Neil Armstrong, op 20 juli 1969, wel als eerste mens op diezelfde maan. Het onmogelijk geachte is werkelijkheid geworden. De boodschap van Adams is duidelijk: nieuwe denkbeelden zullen altijd grote weerstand oproepen.

  Ebben’s Inspyrium in Beers is voor deze gelegenheid met tien barokke kroonluchters , een grote vierkante videowall en 500 zitplaatsen in carrévorm, omgetoverd in een heus auditorium. 450 Ondernemers - 10% van de aanmelders komt steevast niet! – verlustigen zich met inspirerende bijdragen van de drie coryfeeën Adjiedj Bakas (trendwatcher des vaderlands en auteur), Rob Adams (‘Ga bedrijfsvreemd en leer’) en Elies Lemkes (Jarenlang verbonden aan Brainport Einhoven en nu ZLTO-voorzitter).

  Bakas bijt het spits af. Een zachte, vriendelijk stem ‘trendwatchet’ ons door de komende jaren heen  middels talloze intrigerende gedachten en zeer aanstekelijke filmpjes. Vooral de bewegende beelden spreken aan en er is regelmatig gelach. Zo zien we een rij bejaarden met een badmuts, achter elkaar op een lopende band, zittend in een stoel, comfortabel gedoucht worden. Een voorbeeld van de robotisering. Een Braziliaans bananasplit-filmpje over filetvlees en gehakt, toont echte biggetjes in een supermarkt die ogenschijnlijk in een gehaktmachine verdwijnen. We zijn vervreemd van het product. De emotionele reacties van het winkelend publiek zijn duidelijk. (Gelukkig zien wij  onder de machine een opvangbak voor de biggetjes)

  Bakas schetst een viertal zaken ‘die we steeds meer zullen gaan zien’. Als eerste trend noemt hij een jongeren-markt die continu in verandering is. Als tweede signaleert hij ‘een globalisering die in een lagere versnelling komt’. Er komt dus meer ‘slowbalisering’, want lang niet iedereen kan omgaan met de versnellingen in de technologie. De ongelijkheid zal wel verder toenemen en er zullen ook veel mensen zijn die niet meekunnen. De derde trend vat hij als volgt samen: er moet meer gelummeld worden; het tijdperk van de voortdurende efficiency loopt ten einde. En als vierde meent hij dat ‘wie niet constant bijleert, de analfabeet is van de toekomst’. Tussendoor benoemt hij met voorbeelden ook een aantal ontwikkelingen die in feite niet zo heel vreemd zijn. Volgens natuurwetten geeft actie immers altijd reactie. Dat na het ‘Ik-tijdperk’ het ‘Wij-tijdperk’  (Twee weten meer dan één) komt, hoeft niet te verbazen. En dat de globalisering trager zal gaan verlopen na de huidige wervelstormen evenmin. Ook de hang naar kleinere entiteiten is logisch, na een ontwikkeling van groot, groter, grootst. (Alom schaalvergroting, fusies, megastores, woontorens, scholengemeenschappen, etc.). Niettemin spraken veel voorbeelden en anekdotes tot de verbeelding  en waren ook de uitsmijters duidelijk: ‘Wees als ondernemer altijd ontevreden, pas dan kom je vooruit! En: ‘Als je alles loslaat, heb je je handen vrij om de toekomst te grijpen’.

  Elies Lemkes is bekend geworden door haar bijdragen voor Brainport Eindhoven. Een voorbeeldgebied, waar ‘innovatie en verbinden’ kernwoorden zijn geworden. Zij noemt ondermeer het Metaalhuis, waar kleine, ambachtelijke bedrijfjes nieuwe, eigen producten maken die tegelijk als toeleveranties kunnen dienen voor producten van grote jongens als Van de Leegte, ASML en NXP. Zelf is ze nu ‘vreemdgegaan’ door haar overstap naar de zuidelijke  landbouworganisatie ZLTO. Als motto gebruikt ze: ‘Vreemd gaan in een vertrouwde omgeving, dat verbindt’. Oftewel: probeer ook als agro-foodgebied (Land van Cuijk) elkaar te gebruiken en sterker te maken door te vernieuwen. Maar ze geeft tevens aan, dat vernieuwen en innoveren grote woorden zijn en dat je nooit van te voren kunt zeggen of dingen gaan lukken of resultaat hebben. ‘Het kan ook mislukken, maar dat is helemaal niet erg, want dan is het de voedingsbodem voor een nieuwe stap’. Haar afsluitende zin is er één om over na te denken: ‘verbeteraars werken (echte) vernieuwers vaak tegen’!

  Rob Adams - tenslotte - schetst voorbeelden van ‘kruisbestuiving’ die zorgen voor vernieuwing en die tegelijk problemen kunnen oplossen. Het voorbeeld van de Braziliaanse leraren Engels in het overwegend Portugees sprekende Brazilië, spreekt aan. De Engelse uitspraak van de meeste leraren blijkt erg matig te zijn. Door hen nu te laten skypen met oudere (gepensioneerde) leerkrachten in de USA komen er direct praktische correcties. De uitspraak verbetert en de Engelse taal zal in Brazilië meer en beter gebruikt gaan worden.  Een verwarrende vorm van vernieuwing biedt het aandoenlijke filmpje van de baby en de tablet. Acht maanden oud swipet en scrollt het kind er al op los. Wanneer het kind vervolgens een glossy tijdschrift krijgt in te zien, proberen de vingertjes of de plaatjes in het blad groter of kleiner gemaakt kunnen worden. Omdat dit niet lukt, drukt het kind met een vinger op het eigen been om te voelen of de vinger nog wel Ok is. Ach, het geeft ons letterlijk een andere kijk op de bekende stelling: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

  Foto’s: Berry Poelen fotografie Cuijk