Evenement details:

 • vr
  17
  jun
  2016

  Cubox viert vierde lustrum in Theater De Weijer

  20 Jaar Cubox. ‘Het is maar hoe je er naar kijkt’

  Cubox vierde haar 20 jarig jubileum in de Weijer met het thema: the roaring twenties. Het waren immers twintig behoorlijk dynamische ondernemersjaren. Maar zullen de komende 20 jaren niet nóg veel r(um)oeriger zijn? Vast en zeker, want alle veranderingen gaan nu al exponentieel snel!

  Kwestie van kijken
  Ons verre verleden werd in de theaterzaal van De Weijer belichaamt door een veelzeggend introductiefilmpje van Cubox uit 1996. Naast vier heren ‘in oprichting’, zien we tekst en beeld van de allereerste bijeenkomst in Haps, getiteld: ‘Is Internet een electronische snelweg of een doodlopend pad?’ Inderdaad, de vier oprichters vroegen het zich serieus af. Inmiddels weten we de uikomst. Daarnaast maakte het filmbeeld van de eend óf het konijn, dat voorzitter Emile Willems ons voorhield, één ding overduidelijk: veel zaken zijn een kwestie van kijken. Wat zie ik wel en wat zie ik niet? Als hij ons vervolgens het beeld van een paar blote mensen toont, terwijl je er toch echt ook negen dolfijnen in kunt zien, is er geen twijfel meer: denk bij oplossingen meer out of the box,  kijk vooral ‘verder dan je neus lang is’.

  Zwartwit foto’s en blauwe fietspetjes
  Het lustrum werd mede gestalte gegeven door diverse sfeermakers. Zo werden de twee afscheid nemende (mede)oprichters - Ted Seijnder en Marco van de Plasse - persoonlijk van huis opgehaald door twee oud-Cuboxers van de Hapse connectie in twee heerlijke oldtimers (Mercedessen uit ca. 1958).

  Bij De Weijer liep vervolgens iedereen via de rode loper naar binnen en kon daar naast de feestelijke bubbels, ook historische zwartwit filmpjes bekijken van Charlie Chaplin, terwijl in de foyer een beginnend fotograaf klaarstond om je te vereeuwigen in ‘the oldfashioned way’. In de refter had de keuken-brigade kleurrijke amusehapjes gecomponeerd.(Al vroegen velen zich wel af, of er nog een hoofdschotel zou worden geserveerd!). Een pianist en zangeres hadden de taak voor de muzikale achtergrond te zorgen. Daarna kreeg de historie van Cubox gestalte in de theaterzaal via een gedenkwaardig filmpje uit de oude doos en een helder in elkaar gezet toekomstperspectief. Ook de twee eerder genoemde heren werden in de schijnwerpers gezet met een fraai erelidmaatschap.

  Vervolgens kwam het theatrale hoofdmenu van de avond: tonprater Rob Scheepers. Met zijn talloze oneliners veroverde hij het Cubox-publiek al heel snel. ‘Ach, sommige mensen zijn zo lelijk dat ze weer mooi zijn’. Via zijn aanstekelijke glimlach en zijn aantekenboekje, vertelde hij de ene grap na de andere. Niet voor niets memoreert Jochem Meijer over hem: ‘De koning van de minimop, dat is Rob in een notendop’. En dat is natuurlijk een kwaliteit op zich. In de theaterzaal werd de show afgesloten met een speciale versie van de quiz ‘Petje op, petje af’. In de Goodie Bag van Cubox (de CuBoxGoody) - die na afloop als gift kon worden meegenomen - zaten namelijk naast interessante voordeelbonnen, ook 20 grappige kinderfietsjes, die niet in deze box konden. Verloten is dan een optie, maar een quiz leek gepaster. De 20 gelukkige ondernemers moesten nadien wel meteen worden tegengehouden om niet zelf een ererondje te maken op het fietsje, want het bleken wel echt kinderfietsjes te zijn…

  Kapel
  Het slot van de avond vond plaats in de kapel van De Weijer. Naast het dessert en de zwartwit sfeerfilmpjes, probeerde een dj ons de nodige feestelijke variaties te laten beleven. De akoestiek bleek echter niet opgewassen tegen de graag pratende en netwerkende Cuboxers. Een beetje jammer.
  Het lustrum zit erop. Twintig jaar Cubox. Gestart met 32 leden. Nu maar liefst 125. Op naar de volgende mijlpaal. Petje op, petje af!